Αύριο εκπνέει η προθεσμία εγκατάστασης P.O.S. στις υπόχρεες επιχειρήσεις

Αύριο εκπνέει η προθεσμία για την προμήθεια και εγκατάσταση μηχανημάτων pos από ορισμένους επιτηδευματίες. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εντελώς το τοπίο, με αποτέλεσμα να προκύπτουν πολλά ερωτήματα αλλά και πολλά μπερδέματα.

Ταυτόχρονα υπάρχουν και απορίες για τις οποίες δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και όλα αυτά κάτω από τον φόβο των διοικητικών προστίμων.

Ας τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

  • Υπόχρεοι σε εγκατάσταση pos ή τρόπου αποδοχής πληρωμών με κάρτες είναι όσοι αναλυτικά περιγράφονται στην σχετική Κ.Υ.Α. αριθμ. 45231/ 2017
  • Μέχρι 27/7/2017 θα πρέπει να έχει γίνει αίτηση και υπογραφή της σύμβασης με την τράπεζα ή τον πάροχο.
  • Θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση στην είσοδο του καταστήματος για την αποδοχή πληρωμών με κάρτα καθώς και δίπλα στο ταμείο.
  • Εξαιρούνται της υποχρέωσης επίσημα μέχρι σήμερα οι ηλεκτροπαραγωγοί φωτοβολταϊκών.
  • Με σχετικές ανακοινώσεις αλλά όχι επίσημα, θα εξαιρεθούν όσοι δουλεύουν με «μπλοκάκι» και όσοι δεν πραγματοποιούν λιανικές συναλλαγές. Αυτό όμως δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν έχει βγει κάποια απόφαση.
  • Υπάρχουν υπηρεσίες αποδοχής πληρωμών με κάρτα, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει μηχάνημα pos. Εφόσον δεν υπάρχει χρέωση για την εγγραφής ε τέτοια υπηρεσία, προτείνουμε όσους δεν έχουν λιανικές συναλλαγές και άρα δεν θα χρειαστεί να δεχθούν πληρωμή με κάρτα, να εγγραφούν απλά για να είναι καλυμμένοι μέχρι να ξεκαθαρίσει και επίσημα το τοπίο.
  • Πρακτικά ο έλεγχος για τα POS γίνεται από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας και τα πρόστιμα ξεκινούν από 500€ για μη ύπαρξη πληροφοριακής πινακίδες και 1500€ για μη ύπαρξη POS/τρόπου αποδοχής πληρωμών με κάρτες σε υπόχρεο κατάστημα.

Θα επανέλθουμε με νεότερο άρθρο όταν θα υπάρχουν εξελίξεις επι του θέματος.